1955

I 1955 kom endelig året alle hadde ventet på. Ny bane ble åpnet på Herøya den 20. august 1955, og den skulle deles med Herøya I.L. En topp moderne bane på den tiden, med fotballbane, friidrettsbane og et garderobebygg med to garderober og dusj. Idrettsanlegget på Herøya ble ikke brukt til friidrettsstevner dette året eller neste, p.g.a at utstyret en trengte for å kunne avvikle tekniske øvelse manglet, bla. kule, stoppeklokke, spyd, hoppstativ osv. Utstyret kom først på plass i -57.

Endelig etter 2 sesonger uten HM i fotball fikk ES lov til prøve å arrangere i -55. Arrangementet var vellykket på alle måter med nytt fotballanlegg og det ble en positiv innstilling rundt hele arrangementet. Toppen kom da ES kom til finalen og vant. Dermed fikk ES sitt 4. napp i vandrepokalen som må vinnes 5 ganger.

Orienteringsgruppa ble konstituert den 13. april 1955, og første formann ble Andreas Hansen. En instruksjons- og treningsdag ble arrangert på Skifjell. Innkjøp av kart og kompass ble foretatt. Det ble jobbet med å få laget et kart over Bjørkøya for å benytte dette stedet til trening og interne bedriftsløp i -56.

Årets skisesong ble den beste rent sportslig som har vært innen skiidretten ved ES. Gruppa vant samtlige lagpokaler som ble arrangert i Telemark. Endelig kom miniatyrskytingen igang på idrettshuset på Herøya. Dette skjedde med støtte fra Hydro slik at det kunne kjøpes inn 3 miniatyrgevær og annet nødvendig utstyr. Hele 50 personer prøvde på dette i løpet av vinteren.

 

1956

Etter at bedriftsidrettslaget fikk eget anlegg regnet alle med at interessen for fotball og friidrett ville ta seg opp, men så var ikke tilfelle. Det måtte jobbes aktivt for at interessen skulle stige. Heller ikke ble det spilt noen kamper på banen denne vårsesongen.

Fotballsesongen kom tregt igang, og alle måtte ha legekort for å kunne spille. Legekontoret på Hydro ville ikke skrive ut dette før hver enkelt av fotballspillerne hadde hatt minst 4 treninger. Dette året var det bare ES og PP som arrangerte skøytestevne.

 

1957

Bedriftsidrettslaget fikk i -57 et sted å plassere pokalene sine, da bedriften bevilget et pokalskap som ble plassert i resepsjonen i kontorbygget. Den økonomiske bevilgningen fra Hydro var ikke hevet siden 1946, og dette året ble det søkt om betraktelig mer etter et detaljert budsjett, og aktiviteten var økt betraktelig de siste årene. Dette året fikk friidrettsgruppa endelig det nødvendige utstyret til idrettsparken på Herøya, slik at friidrettsutvalget kunne legge trening og stevner dit. Fotballaget vant serien i nedre Telemark, men i kretsmesterskapet ble det et knepent tap for Notodden fabrikker. Det ble hevnet under HM på Notodden som ES vant.

Snøen kom sent, og sesongen ble dårlig. Flere terminfestet renn ble avlyst, og til og med vår egen familietur til Lifjell ble avlyst p.g.a været.

I et fellesmøte for skytterne på Notodden ble de nye fremtidige statuttene for armegevær fremlagt og vedtatt. De ble brukt under HM i Porsgrunn hvor Porsgrunn fikk flere mestere.

Dette året ble det arrangert HM på skøyter i Porsgrunn, og dagen etter ble det arrangert den første bandy-kampen mellom HK og ES hvor ES vant 4-1.

 

1958

Til hoppbakken i Hefalia fikk bedriftsidrettslaget kr. 5000 av Hydros ledelse. Eidanger Kommune syntes dette var så positivt at de bevilget kr. 1250. Arbeidet kom godt igang og dugnadsarbeidet med sprenging og bulldoserarbeider var gjort. Det sto bare igjen litt mindre arbeide, samt reising av et mindre fartsstillas.

I samarbeid med Herøya I.F. hadde vi fått i stand en skøytebane m/lys på Herøya. Her må det sies at bedriften viste stor velvillighet.

I løpet av året ble det prøvd å få igang trening i volleyball, orientering og bandy, men interessen var ikke stor. Det må også sies at det var heller dårlig økonomi, og lite penger til å sette inn i slike prosjekter, da økonomien var stram. Det var bare nok til å holde de faste utvalgene igang.

Med velvillig hjelp av medlemmer og Hydrogartneren ble HM i friidrett perfekt arrangert. RS fikk et nytt napp i vandrepokalen og neste års HM skulle avgjøre hvem av RS og ES som skulle få vandrepokalen til odel og eie.

Laget til fotballgruppa gikk nå inn i en av flere års sesonger med gode resultater. Representasjonslaget startet treningen tidlig og hadde en god sesong. Kretsmester i Telemark og HM ble årets resultat, "månelaget" var på gang. Månelaget ble de kalt fordi mesteparten hadde lite hår på hode.

Skigruppa hadde også en vellykket familietur til Lifjell.

Miniatyrgevær ble vanskeligere å drive, da Idrettshuset på Herøya ble revet, men heldigvis hadde vi fått benyttet et tilfluktsrom til skytingen i Bjørndalen på Vestsiden, Porsgrunn.

 

1959

Økonomien i laget var dårlig og for å bøte på dette ble det igangsatt eget lotteri. Solgte også lodd for Norges Olympiske komite. Til sammen fikk en inn kr. 610,- noe en ikke var fornøyd med. Pengene gikk inn i driftsbudsjettet for -60. På årsmøtet ble det vedtatt at alle aktive innen bedriftsidrettslaget skulle betale medlemskontingent for første gang dette året, og denne ble fastsatt til kr. 2,- p.r. medlem p.r. år. Medlemsverving skulle settes igang. I løpet av året vedtok Hydro at alle idrettslagene skulle komme sammen og diskutere og utveksle erfaringer mellom lagene.

Da drakter og støvler til fotballgruppa begynte å bli dårlige ble det bestemt å søke Hydro om nye og det ble innvilget kr. 750,- til formålet. Fotballaget vant vårcupen, avdelings-, Telemarks- og Hydromester dette året, og hadde en målforskjell på 41-5 og ingen tap eller uavgjort. Friidrettsgruppa fikk også nytt utstyr som stoppeklokke, 2 par piggsko og et måleband og videre ble det søkt lensmannen om tillatelse til å kjøpe startpistol. Om det var utstyret eller noe annet, så kom det i hvert fall mange nye ansikter med på treningen. HM i friidrett på Rjukan ble desverre ikke den oppturen man hadde håpet, desverre så vant Rjukan og de fikk da vandrepokalen til odel og eie.


Bruk grasrotandelen din i Norsk Tipping til støtte av HIP-BIL

Org.nr. 971322276

Link til sms-oppskrift og skjema